Ochrona.Info

Obecny czas: 09.09.2010 09:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kanty w umowach firm monitorujących.
PostWysłany: 01.12.2009 09:35 

Dołączenie: 04.10.2006 10:26
Jak wszyscy wiemy, każda firma dąży do osiągnięcia jak najlepszej pozycji rynkowej. Odbywa to się zazwyczaj po przez zaniżenie ceny jak i poziomu usługi. Oczekiwania klienta nie zawsze zgodne są z możliwościami i deklaracjami firmy ochrony. Najłatwiej wymigać się od odpowiedzialności sprytnie spisując umowę o monitoring i ochronę. Jak z tym walczyć, by chronić interesy naszych klientów? :!: :!: :!: Będąc instalatorami systemów alarmowych bardzo często spotykamy się z tym, że klient oczekuje od nas porady, co do firmy ochrony, a nasza wiedza na temat kantów w umowach jest marna. Czy wy macie na ten temat jakieś przemyślenia? Wskażcie ewentualne kanty w umowach, o których wiecie. Na co zwracać uwagę w umowach?

Temat postu: Re: WAŻNY TEMAT !!! Kanty w umowach firm monitorujących.
PostWysłany: 04.12.2009 09:25 

Dołączenie: 07.11.2006 14:22
Miejscowość: Katowice
Ja najczęściej spotykam się z kombinowaniem ochroniarzy z czasem dojazdu.

PostWysłany: 05.12.2009 22:15 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26.09.2006 07:34
Miejscowość: Skątowni ;)
Zgadzam się z przedpiścą. Na przykład w umowie jest 15 minut na dojazd, ale liczone od otrzymania sygnału przez stację monitorowania. A co jeśli sygnał idzie radiem i jakieś 75% sygnałów potrafi wypaść? Wówczas może się okazać, że na przykład: alarm na obiekcie był o godzinie 0:00, system wysyła sygnał o naruszeniu od godziny 0:01 do 3:00 i dopiero ten o 3:00 wchodzi na stację, która wysyła patrol. Patrol dociera na miejsce o 3:15. Złodziej miał ponad 3 godziny na obiekcie. Jakieś pytania, wątpliwości ile mógł w tym czasie ukraść? Wiem, że przerysowałem, ale o to właśni mi chodziło.
Inny przykład. Miasto powiedzmy 200tys. mieszkańców wielkość, powiedzmy W-Z 25km, Pn-Pd 35km, firma która chwali się, że ma 7000 obiektów na liście klientów dysponuje 2 patrolami na powyższy teren. Czy wierzycie, że w 15 minut (w dzień) i 10 minut (w nocy) dojadą na zdarzenie?
pozdrawiam.
Czemu admin nie przykleił tego wątku do tych dwóch działów, gdzie pojawiła się "zajawka"? Może admin śpi? :twisted:

PostWysłany: 15.12.2009 22:17 

SOLIDny w umowach pisze „czas podjęcia interwencji … minut” – a ja pytam, od kiedy się liczy ten czas :
1. czy do wystąpienia alarmu?
2. czy od momentu dotarcia sygnału do SOLIDnego ( a czasami jest to kilka godzin lub wcale, bo za dotarcie sygnału SOLIDny nie odpowiada)?
3. czy od powiadomienia grupy interwencyjnej SOLIDnego?
4. czy od podjechania grupy SOLIDnego pod obiekt chroniony?
Akwizytorzy SOLIDnego na takie pytanie nigdy nie dali mi wiążącej odpowiedzi?

PostWysłany: 23.12.2009 18:52 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02.03.2007 09:02
Miejscowość: Mysłowice
Lord-of-Destruction napisał(a):
Zgadzam się z przedpiścą. Na przykład w umowie jest 15 minut na dojazd, ale liczone od otrzymania sygnału przez stację monitorowania. Czy wierzycie, że w 15 minut (w dzień) i 10 minut (w nocy) dojadą na zdarzenie?
pozdrawiam.
Czemu admin nie przykleił tego wątku do tych dwóch działów, gdzie pojawiła się "zajawka"? Może admin śpi? :twisted:

Czas dojazdu patrolu.15 minut, gdyż dłuższy czas pozwoliłby złodziejowi już dawno oddalić się z naszym mieniem (nawet pieszo). 15 minut daje promień około 12,5 kilometra poruszając się samochodem zgodnie z przepisami...(czyli 50 km/h )
Patrole nie mają uprawnień pojazdów uprzywilejowanych i obowiązują ich zasady prawa drogowego
Osobiście przeprowadzałem konserwację systemu, sprawdziłem 13 czujek wewnętrznych, 8 zewnętrznych i kiedy już zamierzałem wypisać protokół pojawił się SOLIDNY patrol.... po ok 3 godzinach.!

Nie wpadajmy jednak w panikę, każda szanująca się firma świadcząca usługi monitoringu posiada stosowne UBEZPIECZENIA na wypadek gdyby patrol nie był w stanie zapobiec zdarzeniu.
O takie właśnie zabezpieczenie należy pytać jeżeli decydujemy się zawrzeć umowę a firmą ochroniarską.

Użytkownik ma również bezpłatny (w ramach umowy) 1 dojazd patrolu w miesiącu na "fałszywy alarm" WARTO z tego korzystać bo daje nam to podstawę do negocjacji umowy. WARTO TESTOWAĆ system i czas dojazdu patrolu... przecież płacimy za to żeby nas nie okradli, a nie żeby mieć naklejkę z logo firmy ochroniarskiej na szybie, płocie itd
Pozdrawiam
PS. Zdrowych , wesołych i radosnych świąt Bożego Narodzenia

PostWysłany: 06.01.2010 15:09 

brim napisał(a):
Nie wpadajmy jednak w panikę, każda szanująca się firma świadcząca usługi monitoringu posiada stosowne UBEZPIECZENIA na wypadek gdyby patrol nie był w stanie zapobiec zdarzeniu.
O takie właśnie zabezpieczenie należy pytać jeżeli decydujemy się zawrzeć umowę a firmą ochroniarską.

No i fajnie, lecz solidny nie określa, od kiedy jest liczony czas dojazdu. Stwierdzenie "podejmie interwencję" jest kompletnie nieprecyzyjne i jako takie sugeruje kombinowanie Solidnego. Jednocześnie trzeba zadać pytanie - czy ktoś słyszał o kliencie Solidnego, który odzyskał pieniądze z odszkodowania? Ja nie. Ten problem dotyczy wielu firm. Tak naprawdę klient zawsze jest w pozycji przegranej. W zasadzie prawie wszystkie firmy ochrony zastrzegają w umowach, iż wszelkie reklamacje klienta rozpatrywane będą na podstawie dokumentacji przechowywanej w stacji, a dokumentacja jest niszczona np. po 7 dniach. I jak tu dochodzić prawdy?

Ale odbiegliśmy od głównego wątku.

Ideałem by było wskazać u poszczególnych firm ochrony paragrafy, na które należy szczególnie zwrócić uwagę. Pozwoli to chronić instalatora i jego klienta.

Jeszcze raz proponuję: konkretna firma - opis konkretnego problemu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość