|
Odnosząc się do postu kolegi brim'a, nie wiem czy jestem jakoś specjalnie zorientowany, ale myślę, że w moim poście umieściłem link do źródła wiedzy o dość dużych walorach poznawczych. Jeśli jednak jest to niewystarczające dla żądnych wiedzy kolegów, poniżej zamieszczam precyzyjne definicje i ich źródła.
Definicja wg Pana mgr inż. Andrzeja Wójcika - autora materiałów szkoleniowych Zakładu Rozwoju Technicznej Ochrony Mienia TECHOM:
"Rozróżniamy cztery podstawowe grupy elektronicznych systemów alarmowych (sygnalizacji zagrożeń) służących do ochrony ludzi i ich mienia, a mianowicie: 1. systemy sygnalizacji pożaru, 2. system sygnalizacji włamania i napadu, 3. systemy kontroli dostępu, 4.systemy telewizji użytkowej (przemysłowej)."
Definicje wg polskiej normy systemy alarmowe PN-E-08390-3:1998 Włamaniowe systemy alarmowe - Wymagania i badania central [taką akurat miałem pod ręką]):
"System alarmowy SA - instalacja elektryczna przeznaczona do wykrywania i sygnalizowania nienormalnych warunków, wskazujących na istnienie niebezpieczństwa"
"Czujka - urządzenie przeznaczone do wytworzenia stanu alarmu w odpowiedzi na wykrycie nienormalnych warunków, wskazujących na wystąpienie niebezpieczeństwa"
"Czujnik - część czujki, która wykrywa zmianę warunków mogących wskazywać na obecność niebezpieczeństwa"
Jeżeli chodzi o termin "system alarmowy" to zacytuję jeszcze treść jednego artykułu z Systemów alarmowych (nr6/2005) autorstwa Pana Stefana Siudalskiego:
"W powszechnej, funkcjonującej świadomości utożsamia się system alarmowy z systemem ochrony. Tymczasem system alarmowy jest częścią składową systemu ochrony, lecz sam w sobie systemem ochrony nie jest. Na potrzeby tego artykułu proponuję przyjąć, że system ochrony to zespół środków technicznych, organizacyjnych, prawnych oraz ochrona fizyczna, których zadaniem i celem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa ludzi, mienia, danych oraz prawidłowego funkcjonowania chronionego obiektu, przedsiębiorstwa itp."
Ze swojej strony na temat czujek chciałbym jeszcze dodać, że słowo "czujka" zostało zapożyczone do terminologii związanej z systemami zabezpieczeń z wojskowości. W wojsku określa się tak wartę lub straż. Czujka w systemie alarmowym pełni analogiczną rolę, jak czujka w wojsku: jej zadaniem jest dostarczanie informacji. Naturalnie informacje gromadzone przez czujkę w wojsku mają zupełnie inny charakter, ale idea jest podobna. Wracając do bardziej technicznej terminologii czujki, jest to urządzenie przeznaczone do wytworzenia stanu alarmowania w odpowiedzi na włamanie, próbę włamania lub na skutek celowego działania użytkownika. Składa się ona z czujnika (części, czujki która wykrywa zmianę stanu spowodowaną np. przez włamanie) i członu decyzyjnego (urządzenia, które przetwarza sygnał wyjściowy z jednego lub większej liczby czujników w celu podjęcia decyzji o wytworzeniu stanu alarmowania).
_________________ http://www.2ms.pl 2MS Morek & Smyczyński Masters of Security
|