Ochrona.Info

Obecny czas: 09.09.2010 09:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: System alarmowy w samochod.Czy muszę mieć licencję?
PostWysłany: 11.12.2006 14:31 

Dołączenie: 06.11.2006 16:20
Czy mogę zamontować system alarmowy w samochodzie? Czy muszę mieć licencję?

Temat postu:
PostWysłany: 11.12.2006 19:51 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11.10.2006 15:00
Oczywiście, że możesz ! Szczególnie w swoim.
Pozdrawiam Rysiek

Temat postu:
PostWysłany: 11.12.2006 22:45 

Dołączenie: 06.11.2006 16:20
A w samochodzie klienta?

Temat postu: alarm
PostWysłany: 12.12.2006 12:52 

Dołączenie: 22.09.2006 07:11
Posiadanie licencji jest wymagane w przpadku gdy ubezpieczyciel naszego klienta wymaga certyfikatu instalacji alarmowej przy zawieraniu ubezpieczenia

Temat postu:
PostWysłany: 12.12.2006 23:12 
Awatar użytkownika

Zbyszku ,skąd pochodzą Twoje informacje na ten temat - przyznaję się, że pierwszy raz słyszę o takim warunku. A co to jest certyfikat instalacji alarmowej - możesz mnie oświecić?
Pozdrawiam Rysiek

Temat postu: alarm samochodowy
PostWysłany: 13.12.2006 13:24 

Panie Ryśku! Użyłem nieprecyzyjnego sformułowania. Ponieważ jest Pan tak bardzo dociekliwy więc opiszę to inaczej. Firma "Warta",przy zawieraniu umów autocasco, wymaga ,aby alarm w samochodzie był zainstalowny przez firmę zaimującą się wykonywaniem tego typu usług i by została udzielona na tę instalację i na działanie alarmu gwarancja. Gwarancja na piśmie i podpieczętowana pieczęcia firmową.Uważam ,że takie wymogi pozwalają na użycie w opisie słów "licencja"(prowadzenie odpowiedniej ,zarejestrowanej działalności) i "certyfikat "(gwarancja producenta alarmu).

Temat postu:
PostWysłany: 13.12.2006 14:42 
Awatar użytkownika

Panie zbyszek, licencja ma się tak do "prowadzenia odpowiedniej, zarejestrowanej działalności" jak "certyfikat instalacji alarmowej" do gwarancji producenta alarmu -czyli jedno i drugie nijak.

Określenie takich bzdetów jako nieprecyzyjne sformułowania są falandyzacją i robieniem wody z mózgu człowiekowi który pytał (prawdopodobnie) poważnie.

Pozdrawiam Rysiek

Temat postu:
PostWysłany: 14.12.2006 08:21 

Dołączenie: 03.10.2006 13:39
Widzę ,że Rysiek wystawia tu bardzo surowe oceny.Toż to jak szkółka.Szkoda ,że jako osoba posiadająca tak rozległą wiedzę w każdej dziedzinie nie poradził Bigowi bezpośrednio.Byłoby prościej.

Temat postu:
PostWysłany: 14.12.2006 08:42 

Nie rozumiem agresywnego tonu Ryśka zwłaszcze ,że to Big był adrestem mojego wpisu.Dla mnie sprawa jest zakończona.

Temat postu:
PostWysłany: 14.12.2006 21:31 
Awatar użytkownika

baldwin napisał(a):
Widzę ,że Rysiek wystawia tu bardzo surowe oceny.Toż to jak szkółka.Szkoda ,że jako osoba posiadająca tak rozległą wiedzę w każdej dziedzinie nie poradził Bigowi bezpośrednio.Byłoby prościej.

Przepraszam, że takie jest (pewnie nie tylko) Twoje odczucie, ale irytuje mnie kiedy ktoś wypisuje bzdury.
Jeśli prześledzisz ten post od początku to na pewno zauważysz ,że pierwszy odpowiedziałem big'owi - może nie wyczerpująco, ale chyba wystarczająco , żeby zaczął się rozglądać po stosownych ustawach i rozporządzeniach.
Pozdrawiam Rysiek

Temat postu: Re: System alarmowy w samochod.Czy muszę mieć licencję?
PostWysłany: 30.08.2009 19:03 

Dołączenie: 30.08.2009 18:55
Witam,
Chciałbym wyjaśnić powyższą kwestię.
Montaż alarmu we własnym samochodzie jest zawsze dozwolony. Można z nim zrobić wszystko, oczywiście pod warunkiem, że będzie spełniał wymogi techniczne dopuszczające po ruchu na drogach publicznych.
Co innego, jeżeli chcemy uzyskać zniżkę w zakładzie ubezpieczeń. Wtedy trzeba mieć gwarancję, przeglądy i pieczątkę :uprawnionego zakładu". Może przy zawieraniu ubezpieczenia nikt tego nie będzie sprawdzał, ale przy likwidacji szkody na pewno.
Jeżeli chodzi o działalność usługową to ochrona mienia jest jedną z nielicznych dziedzin, gdzie do prowadzenia działalności wymagana jest licencja. Licencję musi mieć właściciel zakładu i każdy z pracujących u niego monterów. Wszelkie wymagania odnośnie kwalifikacji niezbędnych do uzyskania licencji określa Ustawa o ochronie mienia.

Piotr

Temat postu: Re: System alarmowy w samochod.Czy muszę mieć licencję?
PostWysłany: 03.09.2009 00:21 

Dołączenie: 20.08.2007 11:59
Jeżeli już to podmiot (zakład) winien być koncesjonowany, a właściciel wcale nie musi posiadać licencji może zatrudniać osoby z licencją, chyba że jest on osobą fizyczną wtedy musi mieć licencję. I to nie do końca. Systemy alarmowe są montowane też fabrycznie, a nie spotkałem się aby jakakolwiek fabryka samochodów, posiadała koncesję, a jej pracownicy licencje.

Równie dobrze powinniście wymagać od ślusarza licencji i koncesji. :lol:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość